De afgelopen jaren hebben diverse wijzigingen van de Wet Bibob ervoor gezorgd dat steeds meer gegevens kunnen worden gedeeld in een Bibob-procedure:
- gemeenten en provincies kunnen over bepaalde (rechts)personen in het onderzoek politie-, strafvorderlijke, justitiƫle en fiscale gegevens verkrijgen;
- diverse partijen kunnen gemeenten en provincies tippen een Bibob-onderzoek te starten;
- gemeenten en provincies kunnen het LBB bevragen;
- gemeenten en provincies kunnen onder strikte voorwaarden bepaalde Bibob-gegevens met elkaar delen.
Hoewel op deze manier een vollediger onderzoek kan worden uitgevoerd, kennen deze bevoegdheden ook een keerzijde. De wetgever heeft gekozen voor een complex en foutgevoelig systeem waarbinnen deze gegevens kunnen worden verstrekt en waarin een vergissing grote gevolgen kan hebben. Zou de ene gemeente bijvoorbeeld ten onrechte een Bibob-advies aan de andere gemeente verstrekken, dan levert dat een schending van de geheimhoudingsverplichting van artikel 28 Wet Bibob op. Met onze handleiding zetten we daarom alles overzichtelijk op een rij en beogen we u door dit systeem heen te loodsen.
Aanmelden
De handleiding komt naar verwachting binnen een maand beschikbaar. U kunt zich nu al aanmelden voor een gratis exemplaar. Stuurt u dan een e-mail aan contact@ijzermanbibob.com onder vermelding van uw naam, organisatie en uw functie. Deze handleiding wordt alleen verstrekt aan werknemers van overheidsorganisaties.